Zelf een tweedehands zadel kopen, gaat dat goed ?

Ik zie dagelijks advertenties en oproepjes op facebook voorbij komen. ‘Ik zoek een zadel … mijn paard heeft een hoge schoft, korte rug en een medium boommaat nodig. Wie heeft er voor mij een zadel ?’ Of: ‘Zadel te koop: geschikt voor paarden met een hoge schoft en een brede rug. Wijde boom.’

Het lijkt ideaal, een goedkoop zadel zonder de kosten voor een consult van de zadelmaker.

Je paard heeft maar 1 rug

Toch pakt -helaas- het kopen van een tweedehands zadel vaak verkeerd uit. Niet omdat het zadel tweedehands is.

Wel omdat het best lastig is om te kunnen beoordelen of het zadel geschikt is voor jouw paard. Voor de gezondheid van je paard is het echt onvoldoende om af te gaan op het goed bedoelde advies van de vorige eigenaar van het zadel. Of om alleen te bekijken of het zadel niet schuift op de rug. Aanschaf van een tweedehands kan je dan toch duur komen te staan.

Zonde van je geld en vooral zonde van de rug van je paard. Het is bovendien belangrijk om het zadel zelf kwalitatief te beoordelen. Op slijtage, op een asymmetrische vulling of het controleren van de zadelboom. Dat vraagt om een getraind oog.

Een tweedehandszadel kopen kan met hulp van zadelmaker!

Kun je dan nooit een tweedehands zadel kopen? Tuurlijk wel. Maar vraag daarbij wel advies aan een (holistisch) zadelmaker. Het komt regelmatig voor dat ik na een zadelconsult aankoopbegeleiding geef bij de aanschaf van een tweedehands zadel. Ik help je graag om het juiste zadel te vinden voor je paard. Prettig om te weten dat deze dan veilig voor je paard is!

Geplaatst in Uncategorized.