Wisselen van een boom/kopijzer in een Wintec/Bates zadel

Raisa werkt graag met aanpasbare zadels – waaronder Wintec en Bates. In sommige gevallen adviseert ze je om zelf het kopijzer (soms ook wel boom genoemd) te wisselen naar een bredere of smallere.

Welk kopijzer moet ik hebben?

Er zijn 2 verschillende soorten kopijzers voor de Wintec/Bates zadels. De normale en de bomen voor de wijddere (wide) zadels

Voor de gewone zadels heb je dus het linker rijtje van wit (XW) naar geel (N), voor de wide zadels heb je licht paars/roze (1XW) naar donkerpaars (4XW). Je kunt dus gemakkelijk even in je zadel kijken welke kleur je nu hebt en welke dan eentje grote of kleiner is.

In de webshops schrijven ze vaak de letters die op de kleuren staan wanneer je ze wilt gaan bestellen.

Het wisselen van het kopijzer

Ze hebben een fijne video gemaakt waar in ze het uitleggen. Om de boom aan te passen heb je in ieder geval een schroevendraaier en je easy gullet locator nodig en natuurlijk de nieuwe boom die je erin wilt zetten.

  • Aan de zijkant onder het rokje van je zadel vind je zowel links als rechts een schroef die je eruit moet draaien.
  • Dan kun je de grote flap weghalen die je in de kamer van je zadel vind (het stuk aan de onderkant van je zadel tussen de kussens), die vouw je rustig om.
  • Haal eventueel knieblokken die je erop hebt zitten er af, zit een van je singelstoten op de pointstrap aan de voorkant van het zadel? Dan zal je die ook even los moeten halen (dit laten ze in bovenstaand filmpje goed zien op 2:26)
  • Je kunt nu voorzichtig de panelen van de boom af schuiven en dan omlaag (ook dat kun je het beste even in het filmpje bekijken op 2:35)
  • Je kunt nu in je zadel kijken en je boom wisselen! Daarvoor haal je eerst de twee schroeven uit het kopijzer dan kun je hem er uithalen.
  • Dan moet je de boom van je zadel ongeveer 30 seconden buigen naar de kant waar je hem heen wilt: wil je hem smaller, duw je hem smaller, wil je hem breder duw je hem breder. Je kunt dat weer goed zien in de video op ongeveer 3:35.
  • Dan is het tijd om het nieuwe kopijzer er in te doen en alle stappen natuurlijk weer omgekeerd uitvoeren. Het liefste gebruik je nieuwe schroeven die je als het goed is erbij hebt gekregen. Vanaf 6:06 laten ze in het filmpje goed zien hoe je hem weer in elkaar krijgt!
Geplaatst in Uncategorized.