Repareren of corrigeren

Een zadelconsult leidt zeker niet altijd tot de aanschaf van een nieuw zadel. Ik kijk altijd eerst naar de mogelijkheden met het eigen materiaal en de eigen zadels. Het eigen zadel kan mogelijk worden aangepast, de vulling kan worden vernieuwd of ik adviseer een shim-systeem te gebruiken.

Zadelreparaties

Een goed zadel, gemaakt van degelijk leer, kan zeker 20 jaar mee. Het hangt af van de kwaliteit,
maar ook van het onderhoud. Ook bij verwaarloosd onderhoud is het goed mogelijk om het zadel weer in goede conditie te krijgen. Met een zorgvuldige behandeling kan het leer weer soepel gemaakt worden of sommige onderdelen van het zadel kunnen vervangen worden.

Lees hier de belangrijkste tips om je zadel in goede conditie te houden.

Zadelopvulling

Wanneer je het zadel ongeveer 2x per week gebruikt is het verstandig om het zadel en de vulling jaarlijks te laten controleren. Een goede, gelijkmatige verdeling van de wol geeft de rug van het paard de juiste bescherming en geeft de ruiter een comfortabele zit. Zadel-logisch gebruikt first-class Engelse wol, met een lange vezel. Deze wol vormt geen klonten, blijft zacht en verdeeld goed de druk.

Shim-systeem

Zadel-logisch kiest voor zadels met een wijde boom. Door het zadel ruim aan te meten is het mogelijk een shim-systeem toe te passen. Deze aanpasbare pads geven de spieren van het paard de ruimte om te ontwikkelen en te herstellen. De pad houdt het zadel in balans en biedt een zacht kussen op de plek waar spieren zich uitzetten of nog ontwikkelen. Ook bij een goed ontworpen, goed passend zadel, is een shim-systeem aan te raden. Een volledig ontwikkeld paard, met een perfecte en gezonde spieropbouw zou zonder pads toekunnen. Jammer genoeg kom ik die perfect ontwikkelde paarden in de praktijk maar zelden tegen.

Ambachtelijke zadelmakerij

Zadel-logisch combineert een holistische visie op de gezondheid en welzijn van het paard met het ambachtelijk vakmanschap van zadelmaken. Ik kies voor de beste, natuurlijke materialen. Reparaties en vullingen worden uitgevoerd in mijn eigen werkplaats. Bij reparaties of opvullingen wordt het zadel volledig uit elkaar gehaald, hersteld, gecorrigeerd en zorgvuldig opnieuw samengesteld.