Zadelmeester Raisa

Paardrijden is geweldig. Samen met je paard een prestatie neerzetten of een buitenrit maken. Hoe fijn is het dan wanneer je zeker weet dat ook jouw paard daar optimaal en pijnvrij van kan genieten? Want hoe naar is het wanneer je merkt dat jouw paard zich verzet tegen iets wat hij eigenlijk ontzettend leuk moet vinden? Ik ben ervan overtuigd dat wanneer jij de juiste kennis hebt, jij je paard veel beter kunt helpen en verzorgen.

De ogen van Raggie

Zadel-logisch is ontstaan uit mijn eigen zoektocht om mijn eigen paard, Raggie, te helpen. Raggie was geen gelukkig en evenwichtig paard. Maar mijn kennis en ervaring en ook die van specialisten schoot te kort. Al sinds mijn tienerjaren ben ik met paarden bezig, maar Raggie kon ik niet helpen. Uiteindelijk bleken de gedragsproblemen te herleiden tot ernstige rug- en nekbeschadigingen en een lang hersteltraject volgde. Maar toen we eindelijk weer aan wat grondwerk konden beginnen, verzette Raggie zich enorm tegen het zadel. Wat was er aan de hand? De zadelpasser had toch echt gezegd dat het zadel niet het probleem was. Rijden met een 'bareback pad' wilde de Crusado merrie wel. En dus zocht ik, door de ogen van Raggie, naar een paardvriendelijke zadelpas-methode. Het leidde naar Lavinia Mitchell in Engeland. Haar methode en de vormgeving van de zadels gaven mij en Raggie letterlijk weer de vrijheid van rijden terug. Haar methode sloot aan op mijn visie. Een paard verdient een prettig zittend zadel.

Filosofie en ambachtelijk zadelmaken

Na het afronden van een studie filosofie lijkt het niet heel logisch om het ambachtelijk beroep van zadelmaker te kiezen. Maar wel in combinatie met een holistische visie. Bij filosofie gaat het om het zoeken naar een soort van allesomvattende samenhang, om het logisch beredeneren. Dat past bij mijn visie om met zadels te werken die passen bij de natuurlijke eigenschappen van het paard. Om te bekijken wat het effect is van het zadel op de beweging en ontwikkeling van spieren. En om te zoeken naar een passende oplossing. Wat mij betreft is een holistische visie de enige logische visie.

Prettig rijden begint bij kennis van je paard

Paardrijden is geweldig. Maar het hebben van een paard schept ook verplichtingen. Met de juiste kennis ben jij in staat om signalen van pijn of ongemak te herkennen bij je paard. En kun jij je paard veel beter helpen. Wanneer je de logica van een gezond zadel kent, dan volgt een goed passend zadel als vanzelf. Ik zie het dan ook als mijn missie om zoveel mogelijk ruiters kennis te laten maken met zadellogica. Dat verdient je paard.

Wil je een keer een clinic bijwonen of een telefonisch consult? Neem dan hier contact op.

Raisa in het kort:

- Afgestudeerd filosoof

- Opleiding Saddlery 'The Cumbian school of Saddlery' in Penrith, Engeland (David May)

- Lavinia Mitchell Saddle-consultant

- Gecertificeerd Lecher Antenne, Healthcare Academy Den Hoek

- Recreatief dressuur beoefenaar

- Paardengek, van topsport tot natural horsemanship