Hoe komt het dat mijn zadel schuift?

Zó vervelend, een zadel dat schuift! Narigheid. Voor je paard, maar ook voor jou als ruiter. Met je zit probeer je het zadel recht te houden, wat kan leiden tot rugpijn. Het is dus handig als je weet wat de oorzaak is van het schuiven. Meestal is het lateraal (van links naar rechts) schuiven van het zadel een combinatie van factoren. Een paard heeft vaak een bepaalde bewegingsvoorkeur, het zadel kan asymmetrisch zijn en tja, geen enkel mens is echt helemaal recht….

Combinatie van verschillende zaken waardoor het zadel schuift

Het meest voorkomend is dus een combinatie van verschillende zaken. En omdat die elkaar weer kunnen versterken, is het vaak lastig te bepalen wat nu de beginnende oorzaak is.

Wanneer zadel en singel in orde zijn, ligt de oorsprong vaak in de wijze waarop het paard beweegt. Het opzij schuiven van het zadel kan een eerste symptoom zijn van kreupelheid vanuit het sacro-iliacaal gewricht (SI gewricht), het bekken of de rug van het paard. Het uit zich in een ongelijke pas in het achterbeen en onregelmatigheid.

In veel gevallen is het raadzaam om bij lateraal schuiven behalve de zadelmaker, ook een chiropractor of osteopaat uit te nodigen.

Voor een juist oordeel kijk ik naar de onderliggende oorzaken. Er valt gelukkig veel te doen aan een verschuivend zadel. Variërend van een antislip matje tot ander gebruik van de zadelstoten. Tijdens het consult proberen we een aantal mogelijkheden uit en zoeken we naar de beste oplossing.

Geplaatst in Uncategorized.