Waarom een goed passend zadel belangrijk is voor een onbeleerd paard

Die eerste ervaring met een zadel is voor een jong paard als het eerste bezoekje aan de tandarts voor een kind. Is die ervaring goed dan is een volgende tandarts-controle veel minder eng. Ook voor het jonge paard is die eerste zadel-ervaring behoorlijk spannend. Belangrijk voor zijn ‘carrière’ als rijdier is dat het jonge dier geen negatieve associaties krijgt bij het zadel en het rijden. Dit kun je voorkomen door ook voor het onbeleerde paard te kiezen voor een goed-passend zadel.

Maar hoe zit het dan met de ontwikkeling van de spieren van het jonge paard? Het zal al snel een ander zadel nodig hebben. Is een goedpassend zadel dan niet een onnodige investering?

Voor een goede ontwikkeling van spieren en verandering van vorm is juist een goedpassend zadel belangrijk. Wanneer het zadel geen belemmering vormt kunnen de spieren van het jonge paard zich goed en vrij ontwikkelen. Denk maar weer aan een kind dat leert lopen. Ook dan is een goede vorm van de schoen belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de voetjes.

Een goed passend zadel kan dus het verschil maken tussen een traumatische of een prettige eerste kennismaking. En met de Lavinia Mitchell methode van zadelpassen wordt er rekening gehouden met de ontwikkeling van spieren. Dat eerste zadel kan een paardenleven lang mee.

Geplaatst in Uncategorized.