Vraag: Is het beter eerst rugproblemen te behandelen of eerst het zadel aan te pakken ?

Ai. De dierenarts of behandelaar constateert dat je paard rugpijn heeft. Dat is natuurlijk even schrikken. Helemaal als je zadel de boosdoener lijkt te zijn. Wat kun je nu doen?

Een natuurlijke reactie is misschien wel om meteen de zadelmaker te bellen. Het zadel moet immers aangepast worden. Toch is het goed om even te wachten en je paard herstel te gunnen. Zonder te rijden en zonder zadel. Vraag de arts of therapeut wanneer je weer mag gaan rijden en maak dan een afspraak met de zadelmaker.

Waarom? Een paard dat nog rugpijn heeft tijdens een zadelpasconsult, kan een vertekend beeld geven voor de zadelmaker. De zadelmaker kan dan eigenlijk geen goed advies geven. En als het goed is, zal de zadelmaker je dit ook vertellen. Maar ga niet rijden vóórdat er naar je zadel is gekeken. Ook een half uurtje rijden met het oude zadel kan weer schade geven aan de rug van je paard.

Dus wat is het beste? Laat eerst je paard herstellen. Wanneer de arts of behandelaar groen licht geeft om weer te gaan rijden, laat dan vóór je gaat rijden naar je zadel kijken. Een goed passend zadel helpt je paard om verder te revalideren. Het zadel heeft misschien wel de grootste impact op het vrij bewegen van je paard. Dus ook als het zadel niet wordt aangewezen als de oorzaak van de rugpijn, is het verstandig om het zadel te laten controleren. Dan begin je echt weer met een schone lei.

Geplaatst in Uncategorized.