Singelnijd. Wat is het en hoe ontstaat het?

Als je paard agressief reageert op het vastmaken van de singel of bij het aansingelen, dan noem ik dat singelnijd. Met zijn gedrag laat je paard wel zien dat er iets mis is. Wat kun je doen?

Oorzaak singelnijd vinden

Kijk eerst of de vorm van de singel goed aansluit op het lichaam. Controleer ook of de singel niet te kort is. Ga dan na of er een fysieke oorzaak kan zijn. Er kan sprake zijn van een blokkade op het borstbeen of een maagzweer. Er kunnen ook emotionele problemen spelen. Neem de tijd om het gedrag van je paard te beoordelen.

In de meeste gevallen ontstaat singelnijd door het zadel. Door het aansingelen trek je het zadel strakker rond de schouders en de rug. Is het zadel te krap dan trek je als het ware het zadel ín de rug. En dat geeft natuurlijk pijn langs de schoft en op de schouders.

Ik adviseer altijd te kiezen voor een zadel met een U-vormige boom en een shim systeem. Dat geeft de rug voldoende ruimte en bij het aansingelen trek je het zadel nooit ‘in’ de rug.

 

Een U-vormig zadel versus A-vormig zadel

Hoe kom je van singelnijd af?

Maar als nu je zadel in orde is en je singel ook? En er zijn geen fysieke oorzaken te vinden voor zijn gedrag?

Wanneer je paard heftig protesteert bij het aansingelen, noemen we dat singelnijd. Lees hier wat dat is en hoe het ontstaat. Wanneer je zeker weet dat de singel in orde is er geen fysieke oorzaak is voor dit gedrag, wat kun je dan doen? Hieronder drie tips om je paard te helpen.

  1. Singel altijd stapsgewijs aan, in etappes, een gaatje per keer. Laat het paard eerst even stappen voor je volledig aansingeld. En singel liever tijdens het rijden nog een keer extra aan. Dat is beter dan zo strak mogelijk aansingelen voor het opstappen. Denk ook aan het gebruiken van een opstapje.
  2. Verander je opzadel routine. Wissel bijvoorbeeld van kant waar je de singel vastmaakt. Of kies een andere plek om op te zadelen.
  3. Oefen met positieve bekrachtiging. Neem rustig de tijd voor het opzadelen. Wees begripvol, er is een reden voor het gedrag van je paard. Blijft je paard ontspannen tijdens het vastmaken van het zadel beloon het dan. Door de singel weer even los te maken of geef het iets lekkers.
Geplaatst in Uncategorized.