Kun je hetzelfde zadel gebruiken voor meerdere paarden ?

Paardrijden is geen goedkope sport of hobby. Een eigen zadel voor elk paard is een behoorlijke investering. Maar kun je hetzelfde zadel gebruiken voor meerdere paarden? Elk paard is toch uniek? Hoe werkt dat dan?

De basis moet overeenkomen

Als eerste is het natuurlijk wel vereist dat het zadel, waarmee we de wijdte van de zadelboom bedoelen, past op alle paarden, waar je deze voor wilt gebruiken. Als het bijvoorbeeld om Shetlanders gaat, kan er misschien volstaan worden met dezelfde ‘maat’ zadelboom.

Altijd gelijkmatig en symmetrisch gevuld

Bij Zadel-logisch worden zadels altijd gelijkmatig en symmetrisch gevuld. In principe is dit bij ieder zadel en ieder paard gelijk. Dit heeft te maken met de drukverdeling van het zadel. Een gelijkmatige verdeling is het beste voor de rug van het paard.

Aanpasbaar door shim-systeem

Onder het zadel werk ik met een shim-systeem. De shim-pad is het kussentje dat precies voor het paard op maat wordt gevormd en gevuld. Met het wisselbare shim-systeem is het dus mogelijk om verschillende shims te gebruiken onder hetzelfde zadel. Het handigste is dan natuurlijk wel dat elke shim-pad gemarkeerd wordt met de naam van het paard waar deze voor is gemaakt.

Het gebruik van een shim-systeem voorkomt dus onnodige uitgaven. Of je kunt de investering voor meerdere zadels over een langere periode uitspreiden door eerst te kiezen voor meerdere shim-pads en één zadel te kiezen.

Geplaatst in Uncategorized.