Wat is het geheim voor een stralend zadel?

Zo’n zadel met glanzend leer is altijd prachtig om te zien. Het lijkt wel nieuw, maar ook jouw zadel kun je (weer) laten glanzen. Hieronder het geheim van de zadelmaker. Wat je nodig hebt en hoe je het doet.

Het geheim: POETSEN! Het fijne van een natuurproduct als leer is dat het zich zo heerlijk laat oppoetsen. Ook wanneer het leer hard en droog is. Met een beetje extra aandacht ziet ook een intensief gebruikt zadel er weer prachtig uit.

Wat heb je nodig? Blanke lederolie en een leder crème op basis van BIJEN-was (verkrijgbaar bij de ruiter speciaalzaak). Een kwast, een oude lap en een schone, droge doek.

Stap 1: Maak het zadel eerst schoon en gebruik dan de kwast om de lederolie over alle leren onderdelen te smeren. Denk ook aan de kussens en de onderkant van het zadel. Herhaal net zo lang tot er een vette laag op het zadel achter blijft. Is het leer heel hard en droog, dan kan het nodig zijn meerdere dagen achter elkaar het zadel in te oliën.

Stap 2: Wanneer het zadel nu soepel aanvoelt smeer je het royaal in met BIJEN-was. Gebruik daarvoor een oude, maar schone lap. Wrijf net zo lang totdat de was voor het grootste deel is ingetrokken. Natuurlijk smeer je ook de onderkant en de kussens in. Laat het zadel een paar minuten drogen en poets dan met een droge schone doek het zadel op. Is het zadel vaal of verkleurd, gebruik dan een gekleurde was.

Tadaa! Een stralend zadel! Veel rijplezier.

Geplaatst in Uncategorized.