Zadelpas-consult

Doel van een zadelpas-consult is te ontdekken of een blessure of ongemak van je paard ter herleiden is naar het zadel. Uitgangspunt van Zadel-logisch is altijd de natuurlijke behoefte en beweging van het paard. Een goed passend zadel geeft spieren de ruimte om te kunnen ontwikkelen of herstellen. Onder een goed passend zadel kan een paard zich vrij en comfortabel bewegen.

Shim-systeem

Zadel-logisch werkt met zadels met een wijde U-vormige boom en toepassing van een shim-systeem. De verwisselbare pads van het shim-systeem houden het zadel in balans en bieden een zacht kussen op de plek waar spieren zich uitzetten of nog ontwikkelen. Tijdens het consult bekijk ik in hoeverre toepassing van een shim-systeem oplossing kan bieden.

Zadels van Zadel-logisch hebben de vorm van een omgekeerde U. Dit in tegenstelling tot veel klassiek gevormde zadels, die een A-vorm hebben. Op de foto is goed te zien hoeveel meer ruimte de rug en spieren krijgen bij een U-vormige zadelboom. Het shim-systeem zorgt ervoor dat de ruimte onder het zadel volledig op maat wordt opgevuld, met een vrije rotatie voor het schouderblad. Lees meer in het e-book Zadellogica.

Problemen bij je paard

Een paard laat van nature niet snel pijn ziet. Problemen en ongemak kun je bemerken door ander gedrag, een beperking in de beweging of je paard toont zich fysiek anders. Bijten of verzet bij het opzadelen, het niet strekken van de hals of kuilen achter de schouder. Het zijn enkele voorbeelden waaruit je kunt afleiden dat er iets mis is. Neem deze signalen vooral serieus en raadpleeg een holistisch zadelpasser.

Tijdens het consult

Een consult begint altijd met het in kaart brengen van de fysieke gezondheid van het paard en het opsporen van de klachten. Ik kijk naar de ontwikkeling en stand van rug en schouders om mogelijke asymmetrie of spieratrofie te ontdekken. Ik onderzoek de hardheid van spieren en kijk naar de spanning en doorbloeding. Maar ik kijk ook naar het gedrag van het paard, naar de gezichtsuitdrukking of spanning rond de mond. Ik bekijk het paard in stilstand en in beweging. Dit manuele en visuele onderzoek geeft meestal voldoende informatie voor een analyse.

Daarna wordt het zadel van het paard onderzocht. Slijtageplekken, asymmetrie, de wijdte van de boom, lengte van de singel, enzovoort. Daarbij kijk ik niet zozeer naar wat ‘fout’ is, maar naar herstel- en verbetermogelijkheden.

Lecher Antenne

Sommige paarden hebben een hoge pijngrens of zijn extra introvert. Het basisonderzoek kan daardoor nog onvoldoende informatie opleveren. Om toch te kunnen bepalen of het paard pijn heeft of discomfort ervaart gebruik ik een Lecher Antenne.  Dit is een instrument waarmee de vitaliteit van weefsels en organen kan worden gemeten.  Door het meten van energiebanen kunnen bijvoorbeeld pijnpunten en blokkades in de wervelkolom heel nauwkeurig gelokaliseerd en gediagnosticeerd worden. Ik gebruik de Lecher Antenne uitsluitend voor een beter inzicht in het mogelijke probleem. Lees hier meer over de Lecher Antenne.

Een passende oplossing

Op basis van de analyse geef ik je advies over mogelijke oplossingen en eventueel een herstelplan. Ik probeer daarbij zoveel mogelijk uit te gaan van het beschikbare materiaal en eventueel aanpassing van het huidige zadel. Meestal zijn er meerdere oplossingen mogelijk, die afhangen van jouw voorkeur en de voorkeur van je paard. Ik adviseer dan ook altijd om de verschillende oplossingen uit te proberen, alvorens een keus te maken.

Afspraak afzeggen?

Je kunt je afspraak tot 48 uur van te voren kosteloos annuleren, daarna zullen de kosten voor het consult worden doorberekend.

My first saddle

Natuurlijk kun je ook bij Zadel-logisch terecht voor het aanmeten van het eerste zadel van je onbeleerde paard. Juist voor het onbeleerde paard is het belangrijk te starten met een goed passend zadel. Het zadel mag de verdere ontwikkeling van de spieren van het jonge paard niet belemmeren.

Afstemming met experts

Bij het zoeken naar oplossingen voor je paard is het belangrijk vooral te kijken naar het totaalbeeld. Is het paard onder behandeling bij een dierenarts, therapeut of osteopaat dan stem ik hier graag mijn advies mee af. Ook eventueel met een trainer, coach of instructeur. Gezamenlijk komen we tot de beste oplossing.