Singelnijd. Wat is het en hoe ontstaat het?

Als je paard agressief reageert op het vastmaken van de singel of bij het aansingelen, dan noem ik dat singelnijd. Met zijn gedrag laat je paard wel zien dat er iets mis is. Wat kun je doen?

Kijk eerst of de vorm van de singel goed aansluit op het lichaam. Controleer ook of de singel niet te kort is. Ga dan na of er een fysieke oorzaak kan zijn. Er kan sprake zijn van een blokkade op het borstbeen of een maagzweer. Er kunnen ook emotionele problemen spelen. Neem de tijd om het gedrag van je paard te beoordelen.

In de meeste gevallen ontstaat singelnijd door het zadel. Door het aansingelen trek je het zadel strakker rond de schouders en de rug. Is het zadel te krap dan trek je als het ware het zadel ín de rug. En dat geeft natuurlijk pijn langs de schoft en op de schouders.

Ik adviseer altijd te kiezen voor een zadel met een U-vormige boom en een shim systeem. Dat geeft de rug voldoende ruimte en bij het aansingelen trek je het zadel nooit ‘in’ de rug.

Maar als nu je zadel in orde is en je singel ook? En er zijn geen fysieke oorzaken te vinden voor zijn gedrag? Volgende week geef ik je tips om je paard te helpen over zijn singelnijd heen te komen.

Volg Zadellogisch ook op Facebook:
Geplaatst in Uncategorized.